Kapat

2024 Kurban Bağışı Merak Edilenler

Beşir Derneği 2024 Kurban Bağış | Sıkça Sorulan Sorular

Beşir Derneği Kurban Bağışı

Beşir Derneği; vacip, adak, akika, şükür, sünnet ve sadaka kurban bağışı organizasyonlarıyla yıl boyu hizmete devam eder. Kurbanlıkların en temiz ve güvenilir koşullarda kesilmesini sağlayan Beşir Derneği, yurtiçi ve yurtdışındaki ihtiyaç sahibi bölgelere ulaşmayı hedefler. Kurban Bayramı başta olmak üzere yılın her günü devam eden bu organizasyon hakkında merak edilen detaylara yazımız üzerinden ulaşmak mümkündür. 

Kurban Bağışı Çeşitleri Nelerdir?

Beşir Derneği bünyesinde şükür, nafile, sünnet, akika, vacip ve adak kurban bağışı için düzenli organizasyonlar düzenlenir. Kabul edilen kurban bağışlarının türleri ve özellikleri, aşağıdaki başlıklarda detaylandırılır.

Adaklık Kurbanlar

Kişilere farz ya da vacip olmadığı hâlde bir dua ve isteğin gerçekleşmesi üzerine kesmeye niyet edilen kurban türüdür. Duaların kabul olmasının ardından kişilerin adadıkları kurbanı kesmesi vacip sayılır. Bu kurban türünde aile fertlerinin kesilen hayvanın etinden yemesine izin verilmediği için adak bağışı yapılması daha uygun görülür. 

Şükür Kurbanı

Bir sevinç ve mutluluğun elde edilmesi sonrasında Allah’a olan şükrü niyaz etmek için kesilen kurban türüdür. Şükür kurbanının amacı nimete hamd etmek ve sevinci paylaşmaktır. 

Sadaka, Nafile Kurbanı 

Allah rızasını kazanma amacıyla kesilen kurban türüdür. Kaza ve belalardan korunarak korkulan şeylerden emin olmak için niyet üzerine nafile kurbanı kesilmesi tavsiye edilir. 

Akika Kurbanı

Her doğan çocuk için kesilmesi gereken kurban türüdür. Çocukların doğduğu ilk günden ergenlik çağına kadar olan süreçte akika kurbanı kesilmesine müsaade edilir. Kız çocukları için 1 adet erkek çocukları için ise 2 adet akika kurbanı kesilmesi gerekir. Kız evlat adına 1 adet akika kesilmesi onların bereketinden sayılır. 

Vacip Kurban

Nisap miktarında mala sahip olan her Müslümanın Kurban Bayramı içinde yerine getirmesi gereken kurban ibadetidir. Kişiler, kurbanlarını bizzat kesebileceği gibi tamamen ihtiyaç sahiplerine bağışlama hakkına sahiptir. Bağışlanan vacip kurbanlar için kişilerden vekalet alındıktan sonra usule uygun şekilde kesim işlemi gerçekleştirilir. 

Şafii Mezhebi Sünnet Kurbanı 

Şafii mezhebinde kurban ibadeti vacip değil sünnet sayılır. Bu kapsamda bayramda kesimi yapılacak kurbanlıklar sünnet kurbanı olarak adlandırılır. Vacip kurbanlarda olduğu gibi doğrudan ihtiyaç sahiplerine bağışlanması en makbulüdür. 

Kurban Kesimi Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?

Beşir Derneği bünyesinde gerçekleştirilen kurban kesimi sürecindeki tüm işlemler İslamî usuller üzerine tertip edilir. Yurtiçi ve yurtdışı kurban bağışı hizmetlerinde dikkate alınan hususlar ve sürecin işleyişi aşağıdaki gibidir:


 

  • Kurban kesim süreci, bağışçıların Beşir Derneği gönüllülerine yetki vermesiyle başlar.
  • Adak, akika, sünnet, nafile, şükür ve vacip kurbanı tercihine göre uygun olan hayvanlar belirlenir.
  • Vacip kurbanlarda 7 hisseye bölünecek şekilde büyük baş hayvanlar tercih edilir.
  • Yurtiçi ve yurtdışı kurbanlıklarının kesileceği bölgeleri belirlerken kapsamlı bir fizibilite araştırması yapılır. 
  • İhtiyaç durumuna göre en acil ülke ve bölgelerden başlanarak kurban kesim süreci planlanır. 
  • Belirlenen bölgeye Beşir Derneği bünyesinde görevli ekipler gönderilir ve İslamî hususlara uygun, en iyi kurbanlıklar seçilir. 
  • Seçilen hayvanlar belirlenen kesim yerlerine transfer edilir ve üzerleri işaretlenir. 
  • Kesim alanlarında bulunan işinin ehli kasaplara gerekli vekaletler verildikten sonra kurbanın türüne göre uygun zaman diliminde kesim işlemi gerçekleştirilir. 

Vacip kurbanlar, bayramın ilk günü namazdan itibaren sırasıyla kesilmeye başlanır. Kurban kesimi bayramın dördüncü günü ikindi vakti girmeden tamamlanır. Hayr, akika, şükür ve adak kurbanlarının ise yılın her günü kesilmesi mümkündür. 

İmkânlar dâhilinde yerel otoritelerin, yetkili din adamlarının ve uzman veteriner hekimlerin kurban kesimi sürecine bizzat şahitlik etmesi sağlanır. Kesilen kurbanlar 5-7 kg ağırlıkta olacak şekilde paketlenir.

Yurtiçi ve yurtdışı kurban kesiminin gerçekleştiği bölgelerde ilk olarak ihtiyaç sahibi ailelere et payları ulaştırılır. Daha sonra bölgedeki medrese, yetimhâne ve aşevi gibi resmî kuruluşlara ihtiyaç kadar et teslim edilir. Kurban kesimi ve dağıtımı tamamlandıktan sonra bağışçılara SMS ile detaylı bilgi verilir. 

Beşir Derneği Yurtiçi ve Yurtdışı Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Beşir Derneği aracılığı ile yurtiçi ve yurtdışı kurban bağışı yapmak isterseniz www.besir.org.tr adresini kullanabilir ya da fizikî standları ziyaret edebilirsiniz. Web sitesi üzerinden yurtiçi ve yurtdışı kurbanlara dair vekalet vermek isteyen bağışçıların izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:


 

  • Ana sayfada yer alan “Bağış Yap” butonu üzerinden “Kurban Bağışı” sekmesine tıklanır.
  • “Yurtiçi” ve “Yurtdışı” sekmesinden uygun olan seçenek tercih edilir.
  • Açılan sayfada kesilecek kurban türü seçilir ve kaç adet hisse bağışlanmak istendiği belirtilir. 
  • “Bağış Ekle” sekmesine tıklanıp seçilen kurbanlıklar sepete eklenir. 
  • “Sepeti Görüntüle” seçeneğinin ardından “Devam Et” diyerek bağışçı bilgi sayfası doldurulur.
  • Bireysel veya kurumsal bağışçı seçimi yapıldıktan sonra ödeme bilgileri girilir. 

Havale veya EFT ödeme yönteminden herhangi biri tercih edilerek banka hesabı üzerinden sayfada belirtilen IBAN numarasına gerekli tutar gönderilir. Transfer aşamasında açıklama bölümüne kurban bağışı türü, hissedarın ad soyad bilgisi ve cep telefonu numarası eklenir. Türkiye’nin her il ve ilçesinde yer alan 200’ün üzerindeki Beşir Derneği temsilciliklerinden birini ziyaret ederek makbuz karşılığında vacip kurban veya güvenilir adak bağışı talebinde bulunmak mümkündür. 

Beşir Derneği Kurban Bağışı Fiyatları 

Beşir Derneği bünyesinde kesimi gerçekleştirilen adak, akika, şükür ve vacip kurbanların 2024 yılı fiyat aralığı yurtiçi 11 bin 500 TL, yurtdışı 4 bin 500 TL seviyesindedir. Kesimi yapılacak hayvanlar uzmanlar tarafından bizzat seçilerek niyete ve istenen tarihlere göre ayrılır. Kurban bağışı fiyatları, döviz kuru ve enflasyon değerine bağlı olarak her yıl güncellenir. Bağış projesinde hiçbir kâr amacı gütmeyen Beşir Derneği, fiyatları güncel şartlara göre en dip seviyeden belirler. 

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Adak, Şükür ve Akika Kurbanları Vacip Kurban Döneminde Kestirilir mi?

Vacip kurban için belirlenen bayram günleri içinde adak, akika ve şükür kurbanlarının kesilmesinde herhangi bir problem yoktur. 

Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Beşir Derneğine ait www.besir.org.tr adresi üzerinden kurban bağışlarını online şekilde yapmak mümkündür.

Beşir Derneği Kurban Bağışı Ücreti Ne Kadar?

Kurban bağışı ücretleri 2024 yılı için yurtiçi 11 bin 500 TL yurtdışı 4 bin 500 TL’dir. 

Kurban Bağışı En Son Ne Zaman Yapılır?

Vacip ve sünnet kurban bağışları Arefe Günü saat 17.00’ye kadar kabul edilir. (Kotalarımızın dolması durumunda daha erken bir tarihte bağış kabulü durdurulabilir.)