Derneğin Merkezi İstanbul'dadır. Dernek yurt içi ve yurt dışında şube ve temsilcilikler açabilir.
BEŞİR DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
MADDE 1 DERNEĞİN ADI:
Derneğin adı Beşir Derneği’dir. Kısa adı Beşir’dir.
MADDE 2 DERNEĞİN MERKEZİ:
Derneğin Merkezi İstanbul'dadır. Dernek yurt içi ve yurt dışında şube ve temsilcilikler açabilir.
MADDE 3 DERNEĞİN AMACI:
Yurtiçi ve yurtdışında sosyal yardım ve dayanışma faaliyetleri olarak;
Tüm insanlarla dayanışma içerisinde olarak, acılarını ve sevinçlerini paylaşmak; insan haklar temelinde insani ve ahlaki değerlerin güçlendirilmesine katkıda bulunmak. Hakların izlenmesi ve savunuculuğunu yapmak.
Toplumların kalkınmasına destek olmak ve bireylerin yaşam standartlarını yükseltmek için doğru, düzenli ve çağın gereksinimlerine uygun mesleki eğitim, kişisel gelişim ve benzeri projeler geliştirmek, uygulamak ve desteklemek.
Dezavantajlı; öğrenciler, kadınlar, şehit aileleri, engelliler, yaşlılar, yetimler, muhtaçlar, kimsesizler, mülteciler ve benzeri gruplara yönelik sosyal ve ekonomik destek sağlayarak kapsayıcı bir toplum oluşturmak.
Doğal afetler, insani krizler, savaşlar ve olağanüstü durumlardan etkilenenlere beslenme, sağlık, barınma, eğitim ve psikososyal destek gibi temel hizmetleri sağlamak. Bu durumlara karşın ekipler kurmak, gerekli araç gereç ve donanımları temin etmek. Gönüllüleri ve toplumu bilgilendirecek ve eğitecek programlar düzenlemek ve/veya katılmak.
Eğitime erişimde eşitliği sağlamak ve yardıma muhtaç bireylerin potansiyellerini geliştirmek için burs, kurs ve eğitim desteği sağlamak. Vasıflı bireyler yetiştirerek sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak.
Çevresel sürdürülebilirliği teşvik eden projeler geliştirerek, doğal kaynakların korunmasını ve çevre bilincinin yaygınlaştırılmasını sağlamak.
İnsani yardım ve kalkınma projelerinde bilimsel araştırmalar ve yenilikçi teknolojilerden faydalanarak, etkili ve sürdürülebilir çözümler üretmek; AR-GE çalışmalarıyla kalkınma hedeflerini desteklemek.
Toplumun tarihsel, dini, kültürel, sosyal ve ahlaki mirasına değer vermek, bu mirası korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli çalışmaları yapmak. İnsanların manevi ihtiyaçlarını karşılamak üzere konferanslar, paneller ve kurslar düzenlemek. Kültürel Diplomasi faaliyetlerinde bulunmak
Ulusal ve uluslararası düzeyde kurumlar, sivil toplum örgütleri ve bireyler arasında iş birliğini teşvik ederek sosyal ve ekonomik destek sağlamak, insanlığın yararına olan projelerde ortaklıklar kurmak.
MADDE 4 DERNEĞİN ÇALIŞMA KONULARI FAALİYET ŞEKİLLERİ:
Beşir Derneği yurt içi ve yurt dışında; insanlık onuruna uygun, sürdürülebilir ve adil bir yaşam hedefleri doğrultusunda, aşağıda belirtilen evrensel amaçlar çerçevesinde faaliyet göstermektedir. Bu amaçlar kapsamında muhtaç, kimsesiz, öksüz, yetim, dul, hasta, engelli, yaşlı, düşkün, mülteci, afet ve kriz mağdurları gibi ihtiyaç sahibi olan kadın, erkek, çocuk ve toplumun tüm kesimlerine yardım sağlamak amacıyla;
4.1. Yoksulluğa Son
- İnsanların temel ihtiyaçlarına ulaşmasını sağlamak, yoksulluk döngüsünü kırmak ve sosyal adaleti desteklemek için sürdürülebilir çözümler geliştirmek.
- İhtiyaç sahibi ailelere düzenli sosyal yardım desteği sağlamak.
- İş gücüne katılmayı teşvik eden mesleki eğitim programları düzenlemek (ör. el sanatları, bilgisayar, tekstil vb.)
- Yoksulluk sınırında yaşayan bireylerin mesleki kabiliyetine yönelik küçük ölçekli işletme kurmalarını desteklemek. Bu doğrultuda hammadde, makine, teçhizat temin ederek mikro finans (hibe, yarı hibe ve geri ödemeli) yönetimler ile ekonomik özgürlüğü desteklemek.
- Kadınların ve gençlerin ekonomik bağımsızlık kazanmaları için girişimcilik projelerine destek vermek.
- Tarım ve hayvancılık yapan kırsal kesimlere ekonomik, eğitim, rehberlik ve teknik destek sağlayarak geçim kaynaklarını iyileştirmek. Eğitim programları düzenlemek. Tohum, gübre ve tarım araçları desteği gibi hibe veya geri ödemeli destekler ile sürdürülebilir olmasını sağlamak.
- Bu amaçları gerçekleştirmek için siyasetçi, sanayici ve iş adamları, sanatkâr, sanatçı ve meslek sahipleri ile iletişim ve iş birliği yaparak, eğitim, ekonomi, mesleki ve sosyal hizmetlerde faydalı olabilecekleri alanlarda destek almak veya destek sağlamak kaydıyla toplumsal iş birliğini artırarak, ekonomi ve kalkınma alanda eğitici ve topluma faydalı hizmetler yapmak.
4.2. Açlığa Son
- İnsanların temel gıda ihtiyaçlarını karşılayarak sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak, açlık ve yetersiz beslenme sorunlarıyla mücadele etmek için sürdürülebilir çözümler geliştirmek.
- Gıda bankacılığı modeliyle ihtiyaç sahiplerine düzenli gıda, giyim, temizlik, yakacak vb. yardımları ulaştırmak.
- İhtiyaç sahipleri ve acil durumlarda sıcak yemek hizmeti sunmak için sabit ve mobil aşevi ve dağıtım merkezleri kurmak.
- Yoksul ailelerin temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyetler yapmak.
- Amacı doğrultusunda değerlendirmek üzere her türlü Kurban bağışını kabul ederek, kurban organizasyonu yapmak ve ihtiyaçlı yerlere ulaştırmak.
- Çocukların büyüme ve gelişim süreçlerini desteklemek için düzenli gıda yardımları sağlamak.
4.3. Ulaşılabilir Nitelikli Yardım
- Sosyoekonomik durumu tespit edilen bireyler ve aileler için ihtiyaçlarına uygun gıda, giyim, temizlik malzemesi, yakacak, barınma, ev eşyası, sağlık, eğitim gibi ihtiyaçların karşılanması için ayni veya nakdi yardımlar sağlamak.
- Yardıma ihtiyacı olanların taleplerini iletebileceği online platformlar kurmak.
- Yardıma muhtaç bireylerin gıda, kıyafet, temizlik ürünleri ve diğer temel ihtiyaçların temin edilebileceği sabit veya mobil yardım merkezleri oluşturmak. Ayni yardımların depolanması ve ulaştırılması için lojistik merkezler kurmak ve/veya araçlar temin etmek.
- Çevrimiçi platformlar aracılığı ile online alışveriş yapma imkânı sunmak.
- Bölgesel ihtiyaç analizleri yaparak farklı toplulukların özel ihtiyaçlarını karşılayan yardım paketleri oluşturmak (hijyen paketleri, bebek bakım ürünleri, eğitim materyalleri vb.)
- Yerel yönetimlerle, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla iş birliği yaparak yardım dağıtımını genişletmek.
4.4. Ailenin Korunması ve Evlenme Desteği
- Aile danışmanlığı hizmetleriyle aile içi iletişimi ve dayanışmayı artırmak. Rehberlik ve psikososyal destekler ile aile içi sorunların çözümüne destek vermek ve aile bütünlüğünü koruyacak faaliyetlerde bulunmak.
- Evliliği teşvik edecek sosyal ve ekonomik destekler sağlamak. Kamuoyunda farkındalık oluşturacak faaliyetler ve eğitimler düzenlemek.
- Aile birliğini güçlendirecek evlilik destek paketleri hazırlayarak yeni evlenen çiftlere rehberlik, düğün yardımı, mikro finans yöntemleri ile ev kuran çiftlere eşya veya maddi yardım sağlamak. Organizasyonlar düzenlemek.
4.5. Yaşlı Bakım ve Rehberlik
-
- Yaşlı bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini artırmak ve topluma aktif bir şekilde katılımlarını sağlayacak faaliyetler yapmak.
- Yaşlı bireyler için evde bakım ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak.
- Psikososyal destek ve rehberlik hizmetleriyle yaşlı bireylerin yalnızlık ve izolasyon sorunlarını azaltmak.
- Yaşlılar için huzurevi, gündüz bakım evi, hobi ve etkinlik alanları gibi sosyal tesisler kurmak, işletmek ve/veya hizmet almak. Aynı zamanda bu amaçla kurulmuş kâr amacı gütmeyen kuruluşları desteklemek.
- Gönüllü bireylerin yaşlı bakımına aktif katılımını sağlamak için ziyaret ve destek programları oluşturmak.
4.6. Bağımlılıkla Mücadele
- Bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal refahını korumak, toplumun bağımlılık yapan maddelerden ve zararlı alışkanlıklardan uzak tutulmasını sağlamak.
- Zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık hakkında toplumda farkındalık oluşturmak için seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları ve benzeri organizasyonlar düzenlemek. Yazılı, görsel yayınlar çıkartmak.
- Sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik eden projeler geliştirmek. Bağımlılıktan kurtulmak isteyen bireylere rehberlik ederek rehabilitasyon hizmetlerine ulaşmasını sağlamak.
- Madde bağımlılığı, alkolizm ve diğer zararlı alışkanlıklarla mücadele eden bireyler için kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak rehabilitasyon merkezleri kurmak veya bu merkezleri desteklemek.
- Bağımlılıkla mücadele sürecinde aile üyelerine terapi ve danışmanlık hizmetleri sunmak.
- Bağımlılıktan kurtulan bireylerin topluma yeniden kazandırılmasını sağlamak.
- Gençlerin bağımlılığa karşı dirençlerini artırmak için eğitim, spor ve benzeri faaliyetlerini teşvik etmek.
4.7. Eğitime Erişimin Kolaylaştırılması ve Nitelik
-
- Bireylerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmayı, toplumsal kalkınmaya katkı sağlamayı ve dezavantajlı grupların eğitim olanaklarına erişimini iyileştirmek. Bu hedefleri doğrultusunda aynı amaç ile kurulmuş diğer kurum ve kuruluşları desteklemek.
- İlkokul, lise, üniversite ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören, Kuran Kursu ve benzeri eğitim kurumlarındaki öğrencilere burs, barınma, beslenme, takviye eğitim kursları ve benzeri ayni ve nakdi destekler sağlamak.
- İhtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim masraflarını (kırtasiye, okul üniforması, kitap vb.) karşılamak.
- Kreş, anaokulu, ilkokul, lise, yurt ve kurs merkezleri, özel eğitim merkezleri, güzel sanatlar ve spor merkezleri gibi eğitim tesisleri kurmak, işletmek veya tahsis, kiraya vermek sureti ile eğitime erişimi kolaylaştırmak.
- Kütüphaneler, okuma salonları ve etüt merkezleri, gençlik merkezleri açarak veya mevcut olanlara destek vererek öğrencilerin erişimine sunmak.
- Kamu ve toplum menfaatine uygun bilimsel çalışma yapmak ve proje geliştirme bursları vermek, bilimsel araştırmalar yaptırmak veya bu tür araştırmalara ayni ve nakdi yardımlarda bulunmak. Kamu kurumlarına ve özel kurumlara eğitim, bilim, sosyal yardımlaşma kültür ve sanat alanlarında danışmanlık ve proje hizmetleri vermek veya almak.
- İlmi ve dini araştırmalar yapmak, yaptırmak bu amaçla merkezler oluşturmak. İlmi ve dini yayıncılığın geliştirilmesi için imkanlar dahilinde her türlü faaliyeti yapmak. Bu alanda çalışma yapan kişi ve kurumlara ayni ve nakdi destek vermek.
4.8. Acil Durum ve Afetlere Müdahale
-
- Doğal afetler, savaş, kriz ve acil durumlarda insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve hayatlarının korunmasında hızlı ve etkin müdahale etmek için ekipleri oluşturmak, eğitimler düzenlemek, araç, gereç ve teçhizatlar temin etmek.
- Eğitimli arama-kurtarma ekiplerini oluşturmak için, eğitim kampüsleri kurmak, işletmek veya mevcut tesislerden faydalanmak. Personeller, gönüllüler ve toplumun her kesimi için eğitim faaliyetinde bulunmak.
- Arama – Kurtarma, Beslenme ve Psikososyal destek ekiplerinin ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve birliklerce akredite edilerek birlikte hareket etmek.
- Afetzedeler için geçici barınma alanları (çadır kentler, konteyner kentler vb.) oluşturmak, kalıcı konutlar inşa etmek ve/veya barınma hizmeti alarak ihtiyacı karşılamak.
- Afet ve kriz bölgelerine sabit veya mobil aşevi ve fırınlar kurarak ekmek ve yemek üretmek. Veya yemek, ekmek ve temel gıda malzemelerini temin ederek beslenme ihtiyacını karşılamak.
- Barınma alanlarında hijyenik su, tuvalet ve diğer temel altyapı ihtiyaçlarını sağlamak
- Afetzedeler için temel ihtiyaç malzemeleri sağlamak, sağlık hizmetleri ve psikososyal destek faaliyetlerinde bulunmak.
4.9. Temiz Su ve Sanitasyon
- Suya erişimin sınırlı olduğu bölgelerde su kuyuları açarak yerel halkın ihtiyaçlarını karşılamak. Su dağıtım şebekleri ve depoları ile suya ulaşımı kolaylaştırmak.
- Güvenli içme suyu sağlamak için su arıtma tesisleri kurmak ve mevcut su kaynaklarının iyileştirilmesine destek olmak.
- Sağlıklı sanitasyon koşullarını oluşturmak için hijyen projeleri yürütmek.
- Sabun, dezenfektan, su arıtma tabletleri gibi hijyen ürünlerini içeren acil yardım kitlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak.
- Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerjisiyle çalışan su pompaları ve arıtma sistemleri kurarak enerji tasarrufu sağlamak.
- Yağmur suyu toplama ve depolama sistemleri kurarak kurak bölgelerde su ihtiyacını karşılamak.
- Su kıtlığı yaşayan bölgelerde toplumsal farkındalık ve eğitim çalışmaları düzenlemek.
4.10. Sağlık ve Kaliteli Yaşam
- Bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal refahını iyileştirmeyi, sağlıklı bir yaşam standardına ulaşmalarını sağlamayı ve hastalıkların önlenmesine yönelik sürdürülebilir çalımalar yapmak.
- Ekonomik veya çevresel imkânsızlıklar nedeni ile tedavi olamayanlara yönelik düzenli sağlık taramalarını yaparak erken teşhis ve tedaviye erişimini sağlamak.
- Kırsal ve ulaşımı zor bölgelerde mobil sağlık ekipleriyle temel sağlık hizmetleri sunmak.
- Dezavantajlı bölgelerde hastanelere, sağlık merkezlerine ve ihtiyaç sahiplerine ilaç, medikal cihaz ve benzer destekler sağlamak.
- Kronik hastalıklar, hijyen ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları konusunda farkındalık kampanyaları düzenlemek.
- Salgın hastalıkların yayılmasını önlemek için hijyen kitleri dağıtımı ve bilgilendirme çalışmaları yapmak.
- Dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik eden eğitim ve seminerler düzenlemek.
- Spor ve egzersiz alışkanlıklarını yaygınlaştırmak için spor etkinlikleri ve aktiviteler düzenlemek.
4.11. Doğal Yaşamın Korunması
- Çevreyi ve doğal kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yönetmeyi, biyolojik çeşitliliği korumayı ve insan ile doğa arasındaki dengeyi sağlamak.
- Çölleşme ve erozyonla mücadele için ağaç dikim vb. yeşil alanları artırıcı kampanyalar düzenlemek. Toprağın verimliliğini artırmak için organik tarım ve sürdürülebilir toprak yönetimi uygulamalarını teşvik etmek.
- Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bitki ve hayvan türlerinin korunmasına yönelik farkındalık çalışmaları yapmak.
- Yaban ve sahipsiz hayvanlarının yaşam alanlarını korumak ve genişletmek için projeler geliştirmek.
- Çevre kirliliği, iklim değişikliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konularında toplumda farkındalık oluşturmak.
- Plastik, cam, kâğıt ve organik atıkların ayrıştırılması ve geri kazanımı için toplama noktaları oluşturulmasını sağlamak. Bu yönde projeler geliştirmek.
- Sıfır atık bilincini yaygınlaştıran projelerle bireyleri ve kurumları sürdürülebilir tüketime yönlendirmek.
- Yenilenebilir enerji projeleri ve enerji tasarrufu kampanyaları düzenlemek.
4.12. Engelleri Kaldırmak
- Engellilere yönelik mesleki eğitim ve istihdam projeleri geliştirmek.
- Fiziksel ve sosyal engelleri kaldıracak, toplumsal bilinci oluşturacak projeler yapmak ve desteklemek.
- Engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu protez, ortez, tekerlekli sandalye gibi medikal cihazları temin etmek.
- Engelli bireylerin sosyal hayata katılımını artıracak rehabilitasyon hizmetleri sağlamak.
- Engelli bireylerin sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için altyapı projeleri geliştirmek.
4.13. Milli Manevi ve Kültürel Değerlere Sahip Çıkmak
-
- Toplumumuzun tarihsel, kültürel ve dini mirasına saygı göstererek bu değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere aktarmak.
- Tarihi yapılar, camiler, çeşmeler, türbeler ve diğer kültürel miras eserlerinin korunması ve restore edilmesi ve yeniden yapılması için projeler yürütmek.
- Gençlere ve çocuklara milli ve manevi değerlerin kazandırılmasını amaçlayan eğitim programları düzenlemek.
- Milli bayramlar, kandiller ve dini günler gibi özel günlerde toplumun birlik ve beraberliğini artıracak etkinlikler düzenlemek.
- Toplumumuzun tarihsel, kültürel ve dini mirasına saygı göstererek bu değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere aktarmak.
-
- Toplumun milli ve manevi değerlere bağlılığını muhafaza etmek amacıyla kamplar, seminerler ve eğitim programları, çalıştaylar, paneller ve sempozyumlar düzenlemek. Tarihi ve kültürel mekanları tanıtmak için geziler organize etmek
- Geleneksel el sanatlarını yaşatmak ve yaygınlaştırmak için atölyeler ve kurslar açmak. Edebiyat çalışmalarını desteklemek.
- Tiyatro, konser, sergi, şiir geceleri, mevlit ve diğer kültürel etkinliklerle toplumun milli ve manevi değerlerini yüceltmek.
- Toplumda milli ve manevi değerlerin yaygınlaştırılması için dergi, kitap, belgesel ve film çalışmaları yapmak.
- Toplumun milli ve manevi değerlere bağlılığını muhafaza etmek amacıyla kamplar, seminerler ve eğitim programları, çalıştaylar, paneller ve sempozyumlar düzenlemek. Tarihi ve kültürel mekanları tanıtmak için geziler organize etmek
-
- Milli ve manevi değerleri konu alan kırtasiye ürünleri ve eğitim materyalleri dağıtmak.
- Milli ve manevi değerleri konu alan kırtasiye ürünleri ve eğitim materyalleri dağıtmak.
-
- Geleneksel düğünler, sünnet merasimleri ve diğer sosyal etkinlikleri desteklemek ve yaşatmak.
-
- Toplumun manevi ihtiyaçlarını karşılamak ve bilinçlenmesini sağlamak için danışmanlık hizmetleri sunmak. Manevi rehabilitasyon çalışmaları yapmak.
-
- Kur’an-ı Kerim ve temel dini bilgiler kursları düzenlemesine katkı sağlamak. Kuran-ı Kerim ve ihtiyaç duyulan dini kitapların dağıtımını yapmak.
- Kur’an-ı Kerim ve temel dini bilgiler kursları düzenlemesine katkı sağlamak. Kuran-ı Kerim ve ihtiyaç duyulan dini kitapların dağıtımını yapmak.
-
- Belediyeler, üniversiteler ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla milli ve manevi değerleri koruma projeleri yürütmek. Ortak kültürel değerlere sahip kardeş toplumlarla dayanışma projeleri yapmak.
4.14. Gıda Bankacılığı ve İsrafın Önlenmesi
- Ülkemizde uygulanan Gıda Bankacılığı kapsamında bağış ve yardım kabul ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak.
- Marketlerden, üreticilerden, restoranlardan ve bireylerden bağış yoluyla alınan sağlıklı ve dayanıklı fazla gıda ürünlerini toplayarak israfa engel olmak.
- İsrafın önlenmesi için çeşitli etkenlikler, eğitim be bilgilendirme amaçlı farkındalık oluşturacak faaliyetler yapmak.
- Ülkemizde uygulanan Gıda Bankacılığı kapsamında bağış ve yardım kabul ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak.
- Marketlerden, üreticilerden, restoranlardan ve bireylerden bağış yoluyla alınan sağlıklı ve dayanıklı fazla gıda ürünlerini toplayarak israfa engel olmak.
- İsrafın önlenmesi için çeşitli etkenlikler, eğitim be bilgilendirme amaçlı farkındalık oluşturacak faaliyetler yapmak.
Savunuculuk, bireylerin veya grupların belirli bir hak veya toplumsal değişim için farkındalık yaratma, politika değişiklikleri talep etme ve kamuoyunu bilgilendirme sürecidir.
4. 15. Derneğin Faaliyetlerini Gerçekleştirirken İhtiyaç Duyulan Hususlarda;
- Amaç ve faaliyetlerin duyurulup yaygınlaştırılması yolunda, radyo, televizyon, internet, ajans, gazete, dergi, kitap, broşür, afiş gibi basın ve yayın yoluyla iletişim kurar. Bu yayınların, basım, yayım ve dağıtımını yapar, gerektiğinde bağış yapar. Derneğin ve amacının tanıtımı ile derneğe gelir temin etmek amacıyla, insanların faydalanması gereken bilgilerin tanıtımı için, toplantılar, seminerler, paneller, sempozyumlar, fuarlar, sergiler, kongreler, konserler, şenlik ve bu gibi tanıtım faaliyetleri tertip eder veya organize edilmişlere doğrudan katılır.
- Menkul ve gayrimenkul bağışı kabul eder. Hizmetlerini yürütebilmek için satın almak veya kiralamak kaydıyla gayrimenkul mal edineceği gibi gelir temini ve kaynakların etkin kullanımı için kiraya verebilir. Yine dernek amaçlarını gerçekleştirmek, ücretsiz veya gelir getirici sosyal tesisler, lokal, çay bahçesi, misafirhane, pastane, eğlence ve dinlenme yerleri, açmak, yapmak, yaptırmak ve ortak olmak, işletmek. Amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için yasalara uygun iş ve iş sahaları açar, iktisadi işletme, şirket kurar veya şirketlere ortak olur.
- Amaca yönelik hizmetlerin daha hızlı ve daha etkin yürütülmesinde, yönetim kurulunun hakları saklı kalmak kaydıyla üyeleri ve yönetim kurulunca yetki verilen kişiler arasından komisyonlar, kurullar ve çalışma grupları kurarak yetkilendirir.
- Dernek yurt içi ve yurt dışındaki proje ve faaliyetleri ile için kredi alır ve taahhüt edilen proje ve teklifleri doğrultusunda kullanır. Avrupa birliğinin sivil toplum kuruluşları ile ilgi yasalarındaki, katılım, faaliyet, yardımlaşma ve yasayla verilen tüm haklarını kullanır. Bu konuyla ilgili gerekirse diğer kuruluşlarla iş birliği yaparak birlikte faaliyetlerini yürütür. Kredi ve fon veren ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan kredi, hibe, fon vs. gibi destekler alır, amaçlarını gerçekleştirmek üzere fon sağlayıcı olarak kâr amacı gütmeyen kuruluşlara destek verir.
- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf kurar. Derneklerin oluşturduğu üst kuruluşlar olan federasyonlara kurucu üye olur veya kurulmuşlara katılır.
- Derneğimiz amaç ve faaliyet konularını gerçekleştirmek için kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapar. Ayni ve nakdi destek alır ve destek verir.
- Derneğimiz amaç ve faaliyet konularını gerçekleştirmek her türlü satın alma, kiralama, personel çalıştırma, hizmet alımı vb. yönetmeleri yasalar çerçevesinde yapar.
- Yurt içi ve yurt dışında sosyal, sağlık, kültür vb. gibi alanlarda faaliyette bulunur.
MADDE 5 DERNEK ÜYELİĞİ:
5.1. Üyelik Şartları
Derneğe üye olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, aşağıdaki şartları taşımalıdır:
- Fiil ehliyetine sahip olmak ve dernek amaç ve ilkelerini benimsemek.
- Dernek tüzüğüne uygun hareket etmeyi ve dernek çalışmalarına aktif olarak katılmayı kabul etmek.
- Mevzuatın öngördüğü koşulları taşımak.
- Türk vatandaşı olmayanlar için, Türkiye’de ikamet hakkına sahip olmak.
- Hukuken dernek üyeliğine engel bir durumu bulunmamak.
5.2. Üyelik Başvurusu ve Kabul Süreci
- Üyelik başvurusu, yazılı olarak Dernek Yönetim Kurulu’na yapılır.
- Yönetim Kurulu, başvuruyu mevzuatta belirtilen 30 gün süresinde değerlendirir ve üyeliğin kabulü veya reddine karar verir.
- Yönetim Kurulu, üyelik başvurusunu reddetme hakkına sahiptir ve ret kararında gerekçe bildirme zorunluluğu yoktur.
- Üyeliği kabul edilen kişiler, dernek üye kayıt defterine işlenerek resmî üye statüsü kazanır.
5.3. Üyelik Türleri
Dernekte iki tür üyelik bulunmaktadır:
5.3.1. Asıl Üyeler:
- Derneğin kurucuları ile Yönetim Kurulu’nun kabul ettiği gerçek ve tüzel kişilerdir.
- Asıl üyeler, dernekte seçme ve seçilme hakkına sahiptir.
- Genel Kurul’da her asıl üyenin bir oy hakkı vardır ve oyunu bizzat kullanır.
- Asıl üyeler, aidatları düzenli olarak ödemekle yükümlüdür.
5.3.2. Fahri Üyeler:
- Derneğe manevi, fikri, maddi veya bedeni katkıda bulunan bireylerdir.
- Fahri üyelik, Yönetim Kurulu kararı ile verilir.
- Fahri üyeler, Genel Kurul’da oy kullanamaz ve dernek organlarında görev alamaz.
- Dernek çalışmalarına öneriler sunabilir ve fahri olarak katkı sağlayabilirler.
- Fahri üyeler aidat ödemek zorunda değildir, ancak kendi isteğiyle aidat ödeyebilir.
5.4. Üye Aidatları
- Üye aidatı; üyelerden giriş ödentisi olarak 5.000 TL yıllık üyelik aidatı olarak da 6.000 TL alınır. Üyelik aidat ve giriş ödentisi miktarı Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından beş katına kadar artırılabilir veya yarısına kadar düşürülebilir. Üyelik Aidatı; üyelik tarihine bakılmaksızın tamamını kapsar.
- Üyeler, taahhüt ettikleri aidatı düzenli olarak ödemekle yükümlüdür. Aidat bir seferde ödeneceği gibi 12 eşit şekilde de ödenir.
- İstifa eden üye, birikmiş aidat borcunu ödemekle mükelleftir.
5.5. Üyelikten Çıkış ve Çıkarılma
5.5.1. Üyenin İstifası:
- Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
- Üyelikten çıkan üyenin aidat borcu varsa ödemesi gerekmektedir.
5.5.2. Üyelikten Çıkarılma Sebepleri:
Aşağıdaki durumlarda üye, Merkez Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.
a) Kanunen üyelik hakkını kaybetmesi.
b) Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunması.
c) Derneğe maddi ve manevi zarar verici hallerde bulunması.
d) Üyelik aidatını bir yıl içerisinde ödemeyen üyeye Merkez Yönetim Kurulu kararı ile
verilen ek sürede de ödememesi halinde üyelikten çıkarılabilir.
e) Genel Kurul toplantılarına iki yıl üst üste mazeretsiz katılmaması.
f) Yönetim Kurulu’nun aldığı kararlara uymaması.
5.5.3. Üyelere Bildirim Usulleri
Üyeleri ve üyeliği ilgilendiren hususlar da üyelere aşağıdaki şekillerden herhangi biri veya birkaçı ile bildirim yapılır.
- Derneğin internet sitesinde veya
- Yazılı veya elektronik posta yoluyla veya
- Üyenin bildirdiği telefon numarasına kısa mesaj (SMS) göndererek.
MADDE 6 DERNEK ORGANLARI:
Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.
6.1. Genel Kurul
6.2. Yönetim Kurulu
6.3. Denetin Kurulu
MADDE 7 DERNEK GENEL KURULU:
7.1. Genel Kurulun Tanımı ve Oluşumu
- Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. Derneğin şubesinin açılması durumunda ise şube sayısı üçe kadar genel merkez ve şubelerinde kayıtlı üyelerden; şube sayısı üçten fazla olması durumunda ise genel merkezdeki kayıtlı üyeler şubelere nakledilerek şubelerin genel kurullarında seçilen delegelerden oluşur.
- Genel Kurul, olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır.
7.2. Olağan Genel Kurul Toplantısı ve Zamanı
- Olağan Genel Kurul, 3 yılda bir olmak üzere, Mayıs ayı içerisinde toplanır.
- Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise 2/3’ünün katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
7.3. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı
Genel merkez yönetim kurulu veya genel merkez denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya genel kurula katılma hakkı bulunan asıl üyelerin en az 1/5’inin yazılı başvurusu üzerine yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır.
7.4. Genel Kurulun Toplanma Yeri
- Genel Kurul toplantıları, dernek merkezinin bulunduğu şehirde yapılır.
- Merkez Yönetim Kurulu kararıyla, ihtiyaç halinde başka bir şehirde toplantı düzenlenebilir.
7.5. Genel Kurul Çağrı Usulü
- Genel Merkez Yönetim Kurulu, Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler.
- Toplantı tarihi, saati, yeri ve gündemi en az 15 gün önceden üyelere aşağıda belirtilen şekillerden biri veya birden fazla şekilde duyurusu yapılır.
- Duyuru şekilleri:
- Bir gazetede ilan yoluyla veya
- Derneğin internet sitesinde veya
- Yazılı veya elektronik posta yoluyla veya
- Üyenin bildirdiği iletişim numarasına kısa mesaj göndererek çağrılır.
- İlk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
- Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, a, b, c fıkralarında belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
- Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
7.6. Genel Kurul Toplantı Usulü
- Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur.
- Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir.
- Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
- Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.
- Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
- Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
- Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
- Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
- Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin 1/10’u tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme ek madde alınır.
- Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.
- Fahri üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar.
- Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.
- Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır.
- Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir.
- Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
7.7. Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
- Dernek organlarının seçimi.
- Dernek yönetim kurulu ve denetim kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi
- Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
- Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,
- Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
- Derneğin diğer organlarının denetlenmesi ve gerek görüldüğünde haklı sebeplerle onların görevden alınması,
- Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların incelenmesi ve karara bağlanması,
- Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
- Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
- Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,
- Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması ve açılmasına karar verilen şube ile ilgili işlemlerin yürütülmesi hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
- Yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması için yönetim kuruluna yetki vermesi
- Derneğin vakıf kurması
- Derneğin feshine karar verilmesi.
- Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,
- Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin görülmesi ve yetkilerin kullanılması,
- Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,
7.8. Oy Kullanma ve Karar Alma Usulleri
a) Genel Kurulda kararlar kural olarak toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile
alınır.
b) Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, oylamalar genellikle açık oylama yöntemiyle
yapılır. Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
c) Yönetim ve denetim organlarının seçiminde ise gizli oylama ve açık tasnif usulü
uygulanır. Gizli oylama yapılacak olması durumunda toplantı başkanı tarafından
mühürlenmiş kağıtlar veya oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi
boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç
belirlenir.
d) Derneğin feshi veya tüzük değişikliği kararları Toplantıya katılan üyelerin 2/3
çoğunluğu aranabilir.
MADDE 8 GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU
Genel merkez yönetim kurulu 7 asıl ve 7 yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Asıl üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur. Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak Yönetim Kurulu Başkanı, 2 Başkan Yardımcısı, 1 Sekreter, 1 Muhasip, 2 Yönetim Kurulu Üyesinden oluşur. Aralarında görev dağılımı yapılarak çalışırlar.
Üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması durumunda başkanın oyu çoğunluğu sağlamış sayılır.
MADDE 9 GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE SORUMLULUKLARI:
- Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden birine veya bir üçüncü kişiye yetki vermek,
- Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak.
- Yönetim kurulu ihtiyaç duyduğu an önceden kararlaştıracağı belli bir gün ve saatte çağrısız olarak toplanır.
- Birimlerin ve komisyonların açılışını yapmak ve çalışmalarını belirlemek.
- Dernek işlerinin yürütülmesinde yeteri kadar fahri veya ücretli personel almak ve bunların çalışma esasları ve ücretleri belirlemek.
- Genel kuruldan aldığı yetki ile derneğin mülkiyet veya zilyedinde bulunan gayrimenkuller ve nakit ile değerlendirilebilecek her türlü menkul mal ve hakların tamamı veya bir kısmı ile vakıf kurmak veya uygun göreceği vakıflara tahsis etmek.
- Mer’i mevzuat, tüzük hükümleri ve genel kurulun verdiği yetki ile, taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek, hususlarında karar vermek.
- Dernek amaçları doğrultusunda platform oluşturmak, oluşturulan platform ve benzeri organizasyonlara katılmak, sivil toplum kuruluşlarına üye olmak.
- Genel kurulun verdiği yetki ile şube açmaya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak,
- Derneğin şubelerinin denetlenmesini sağlamak,
- Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak,
- Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
- Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,
- Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
- Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,
- Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dahilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak,
- Dernek tüzüğünün veya mevzuatın kendisine verdiği diğer işleri yapmak.
MADDE 10 GENEL MERKEZ DENETİM KURULU SEÇİMİ VE DENETLEME USULÜ:
Denetim kurulu 3 asıl ve 3 yedek olmak üzere genel kurulca seçilir. Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
Denetleme kurulu denetleme görevini, derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre bir yılı geçmeyen aralıklarla yapar.
Denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
MADDE 11 BAŞKA ORGANLAR:
Dernekte başka kurullar ve komisyonlar kurulabilir. Ancak bu organlara Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulunun görev yetki ve sorumlulukları devredilemez.
MADDE 12 ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ:
Genel Kurulca yapılan seçim mevzuatta belirtilen 45 gün içerisinde yönetim kurulu başkanı tarafından veya üyelerden biri, yönetim ve denetleme ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri meslekleri ve ikametgahları dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki idare amirine yazı ile bildirilir.
MADDE 13 DERNEĞİN ŞUBELERİ:
Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, dernekler yönetmeliğinde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.
13.1 Şubelerin Görev ve Yetkileri:
Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.
13.2 Şube Organları ve Şubelere Uygulanacak Hükümler:
Şube organları; 1- Şube Genel Kurulu, 2- Şube Yönetim Kurulu, 3- Şube Denetleme Kuruludur
Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu, beş asıl ve beş yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir. Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede şubede de uygulanır.
13.3 Şubelerin Genel Kurullarının Toplanma Zamanı ve Genel Merkez Genel Kurulunda Nasıl Temsil Edileceği:
Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar.
Şubelerin olağan genel kurulu, 3 yılda bir, şubat ayı içerisinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek genel merkezine bildirmek zorundadırlar.
Şubeler, şube sayısı üçe kadar genel merkez genel kurulunda tüm üyelerin doğrudan katılımı ile; şube sayısı üçten fazla olması durumunda ise, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için yedi (7), arta kalan üye sayısı 10‘den fazla ise bu üyeler içinde bir olmak üzere şube genel kurulunda seçilecek delegeler aracılığı ile genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir.
Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.
Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.
MADDE 14 TEMSİLCİLİK AÇMA
Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla; Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Açılmış olanları kapatabilir.
Temsilciliğin adresi, Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir.
Temsilcilikler genel kurulunda temsil edilmez. Şubeler temsilcilik açamazlar.
Temsilcilikler, kanun ve yönetmeliklerde belirtilen yetkilerin dışına çıkamaz, dernek merkezinin tanıtım ve amacına yönelik hizmetlerinde yardımcı olurlar.
Temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler, Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla belirlenen süre içerisinde görevde kalırlar. Genel Merkez Yönetim Kurulu gerekçe göstermeden temsilcinin görevini sonlandırabilir.
MADDE 15 DERNEĞİN BORÇLANMASI:
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararıyla borçlanabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Yurt içi ve yurt dışındaki şahıs, kuruluş ve diğer sivil toplum kuruluşlarından borç alabilir.
MADDE 16 DERNEĞİN GELİRLERİ ve GELİR GİDER USULÜ:
16.1 Derneğin gelirleri ve gelir kaynakları.
- Giriş ve üye aidatları,
- Dernekçe tertiplenen, konser, sergi, kermes, gezi, seyahat, panel, fuar, sosyal ve kültürel etkinlikler, şenlik ve temsil gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.
- Yardım ve bağışlar ile diğer dernek, vakıf, şirket ve kuruluşlar ile yurt içi ve yurt dışından yapılan yardım ve bağışlar.
- Derneğin mal varlığından elde edilecek gelirler. Derneğe bağış olarak gelen tarihi kıymeti haiz, antika özelliği taşıyan ve yardım malzemesi olarak değerlendirilemeyecek türdeki eşyaları, geliri Dernek amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere, müzayede veya teklif almak suretiyle satışa çıkarmak.
- Banka mevduat gelirleri, basın, yayın, lokal ve iktisadi işletmelerden elde edilecek gelirler.
- Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak yardımlardan oluşur.
- Yurt dışından gelen yardım ve bağışlar, gerçek ve tüzel kişiler veya kuruluşlardan alınacak yardımlar hakkındaki yönetmelik ve genelgeler doğrultusunda yapılır.
- Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
- Derneğe ait işletmelerden gelecek paylar,
- Bağışlanan veya vasiyet edilen her türlü mal ve hakların vasiyet şartlarına göre kullanılması, kiraya verilmesi veya devredilmesinden elde edilen gelirler,
- Ayni ve nakdi her türlü yardım ve bağışlardan ibarettir.
- Dernek yıl içinde elde ettiği gelirinin en az %70'ini amaçları doğrultusunda kullanmayı hedefler.
16.2 Derneğin gelir ve giderlerinde usul;
Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak dernekler, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için Gider Makbuzu düzenlerler.
Dernekler tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ayni Yardım Teslim Belgesi ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ayni Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilir.
MADDE 17 DERNEKLERDE TUTULMASI GEREKEN DEFTER VE BELGELER
Derneğin defter ve kayıtları dernekler yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur. Kanunlar ve yönetmeliklerle belirtilen defterler, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü veya noterlerce tasdik edilmek suretiyle tutulur.
Yasal hükümler gereği istisna haddini aştığında bilanço defterine geçilir. Dernek gelirleri alındı belgesi veya doğrudan bankaya yatırıldığında banka dekontu ile yapılır. Bu belgelerin muhafazası özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye ilişkin hükümler saklı kalmak üzere beş yıldır. Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılan alındı belgesi yönetim kurulunca alınan karara istinaden bir matbaada bastırılarak kullanılır.
Bağış ve aidat toplayacak kişiler dernek yönetim kurulu tarafından alınacak kararla belirlenir.
İktisadi işletmelere ait basım ve kullanım evrakları vergi kanunları hükümlerine göre yapılır.
MADDE 18 DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKLİ:
Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir. Gerekli görüldüğünde başka kurul veya komisyonlarda oluşturulabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırılabilir. Dernek yönetim kurulu kararıyla, kendi bünyesinde uzman denetici çalıştırarak ta denetimi sağlayabilir.
Denetleme kurulu denetimleri yılda en az bir defa yaparak düzenlediği raporları yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
MADDE 19 TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ:
Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üye oylarının 2/3’üdür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
MADDE 20 DERNEĞİN FESHİ, TASFİYESİ, MALVARLIĞI ve TASFİYE KURULU:
Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verilebilmesi için, tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az 2/3'ünün toplantıda hazır bulunması şarttır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde Beşir Derneği” ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Derneğin feshinin sonuçlanması ile, ilgili karar yönetim kurulu tarafından 45 gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.
MADDE 21 YURT DIŞINDAN YARDIM ALMA VE YARDIM YAPMA ŞEKLİ:
Dernekler kanunu ve ilgili mevzuata bağlı çıkarılan genelge ve yönetmelikler doğrultusunda yönetim kurulu kararıyla yurt dışındaki, özel ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlardan, yardım yapmasında sakınca olmayan diğer kuruluşlardan bağış ve yardım alır ve yasal ölçülerde kalmak kaydıyla yardım yapar.
MADDE 22 ÜST KURULUŞLARA KATILMA:
Yurt içi ve yurt dışında, katılmasında sakınca olmayan kurulmuş olan veya kurulacak olan federasyonlara katılır. Üye olur, üye seçer ve temsilci gönderir. Platformlara katılır. Federasyon kurar.
MADDE 23 HÜKÜM EKSİKLİĞİ:
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
- Geri Dön
- Paylaş