Kapat
Google Play üzerinden Beşir Derneği uygulamasını yükleyin Apple Store üzerinden Beşir Derneği uygulamasını yükleyin

Adak Kurban Bağışı Diyanet

Değerli Ziyaretçimiz;

Ulaştığınız sayfa içeriği eski tarihli olup güncel bilgiler içermiyor olabilir. Kurban Bağışı ve Organizasyonu proje sayfamıza giderek en güncel bilgileri edinebilirsiniz.

Kurban Bağışı ve Organizasyonu

Adak Kurban Bağışı Diyanet

Adak kurban bağışı diyanet bağış bedelleri de adak kurbanı kesecek olan kişiler için oldukça önemlidir. Adak kurban bağışı kesimi için aracılık yapan birçok dernek ve kuruluş vardır. Beşir Derneği ile adak kurbanlarınızı zamanında kesebilir ve kurbanlarınızın ihtiyaç sahiplerine ulaştığından emin olabilirsiniz. Adak kurban bağışı için belirli bir bedel ödemeniz gerekir. Ancak ödemeniz gereken bu bedel her yıl farklılık gösterir. Adak kurban eti şartınız gerçekleştikten sonra ilk fırsatta kesmeniz gereken bir kurbandır. Daha önceden size farz olmayan bu kurban adak sözünü verdikten sonra kesilmesi zorunlu hale gelir. Bu nedenle de dini açıdan adak kurbanı kesmemek gibi bir durum söz konusu değildir.

Adak Kurbanın Dindeki Yeri Nedir?

Adak kurban Arapçada Nezr olarak ifade edilir. Fıkıh dilinde ise “bir kişinin sorumlu olmadığı halde ibadet olan bir şeyi kendisi için vacip kılması” anlamına gelir. Başka bir deyişle kişinin sorumlu olmadığı halde bir kimsenin farz ya da vacip cinsinden olan bir ibadeti gerçekleştirmek için Allah Teala’ya söz vermesi ve ibadeti kendisine borç Kılması anlamına da gelir.

Kur’an – ı Kerim içerisinde verilen bu sözde durulması, ahde akitlere bağlı kalınarak Allaha verilen sözlerin tutulması emredilmiştir. Bu yapılan adakların yerine getirilmesi dini açıdan oldukça önemlidir. Adak kurban bağışı diyanet tarafından yapılan birçok açıklama ile de oldukça detaylı olarak anlatılmıştır.

Kişinin yaptığı adağa uygun davranması da oldukça önemlidir. Yapılan adağa uygun davranmak iyi kulların vasıfları arasında sayılan bir durumdur. Her konu için adak adanamayacağı da oldukça önemli bir gerçektir. Hadisleri incelediğinizde HZ. Peygamber ( S.A.V) Allah’a isyan ve masiyet kabilinden olan adakların yerine getirilmemesini Allah’a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini söylemiştir.

Alimler hiçbir dünyevi istekte bulunmadan sadece Allah rızasını kazanmak ve ona şükretmek için adak adanmasında herhangi bir sorun olmadığı görüşünde hem fikirlerdir.

Adak Şartları Nedir?

Yapılan adağın geçerli olması için hem adakta bulunan kişilerin hem de adağın konusu ile ilgili olarak bazı belli başlı şartlar vardır. Bir adağın geçerli olabilmesi için adak adayan kişinin Müslüman, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş olması gerekir. Adağın geçerliliği için adak şartları ise oldukça önemlidir.

Adanan adağın geçerli olabilmesi için hedeflenenin maksut ibadet cinsinden olması gerekir. Başka bir ibadetin gerçekleşmesine vesile olan bir ibadetin olmaması gerekir.

Yine adanan hususun adayan şahsın o an içerisinde ya da daha sonrasında yapması zorunlu olan farz ya da vacip ibadet olmaması gerekir. Ramazan orucu ve namaz gibi durumlar adak konusu olamaz. Adak kurban bağışı diyanet bu konulara da değinmiş ve adak adamak isteyen kişilerin aydınlanmasına yardımcı olmuştur.

Adak Kesmenin Hükmü Nedir?

Adak kurbanı gerçekleşmesi için Allaha dua ettiğiniz ve gerçekleşirse adak sözü verdiğiniz durumun istediğiniz gibi gerçekleşmiş olması gerekir. Daha sonrasında ise bu duayı eden siz adak kurbanı kesmek zorunda olursunuz.

Adak kurbanı kesebilmek için en ilk fırsatta harekete geçmeniz gerekir. Bu şekilde adak kurbanı kesme görevinizi yerine getirmiş olursunuz. Adak kurbanı bağışlarınızı derneğimiz aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz.

Adak Kurban Etinden Kimler Yiyemez?

Adak kurban bağışı diyanet tarafından yapılan açıklama ile bağış etinden kimlerin yiyemeyeceği açık şekilde belirtilmiştir. Adak kurban etinden adak sahibi ile birlikte, eşi, anne babası ve dede nineleri ile kendi neslinden gelen çocuk ve torunları bu eti yiyemez.