Kurban Bayramının Diğer Adı Nedir?
Kurban Bayramının Diğer Adı Nedir?
Müslümanlar tarafından Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10 gününden sonra kutlanan kurban bayramı, 4 gün sürer. Zilhicce ayının 11-12. Günleri kurban kesme günlerimizdir. Zilhicce ayının 9. Günü ise Arefe günüdür. Ayrıca kurban bayramımız her yıl aynı zamanda hacca giden hacılarımızın da görevini ifa ettikleri günlerdendir. Kurban bayramının diğer adı nedir; Arapçada İdul-adha denir. Kurban bayramının diğer adı paylaşmak, yardımlaşmak, ibadetlerimizi yerine getirmek ve Allah Teâla ile yakınlaşmaktır. O’nun rızasını gözetmektir.
Kurban bayramının diğer adı nedir; Kurban Bayramının diğer adı Allah yolunda yapılan fedakârlıktır. Malımız ile yaptığımız ibadet ve Allah yolunda kan dökmektir. Bu yüzden kurban bayramının diğer adı bizim için maneviyat, huzur, sevgi, yardımlaşmak, gözetmek ve paylaşmaktır. Allaha teslim olmaktır. İbadet etmektir. Şükür ve minnet duymaktır. Şüphesiz ki Allah severek yaptığımız her işi gözetir ve bilir. Kuran ayetlerinde bize önemle vurgulanan şey özellikle böyle mühim günlerde kurban ibadetimizi yerine getirerek ailemizi, kendimizi, çocuklarımızı, akrabalarımızı kaza ve musibetlerden korumak için gücümüz yettiğince Allah yolunda yürümek ve emirlerine ibadet ederek karşılık vermektir. Hz. İbrahim’in sadakatinden sonra bize düşen görev ancak böyle önemli günleri Allah’ın adı ile en güzel şekilde anmaktır.
Kurban Bayramının diğer adı nedir; kurban bayramının diğer adı bayram sabahı Allah’a yakınlaşmanın ilk adımı olan cemaat ile bayram namazı kılmaktır. Kurban Bayramının diğer adı, annesi, babası artık hayatta olmayan yetimlerimizin kalbine dokunmaktır. Kurban bayramının diğer adı; Yaptığımız iyilikleri usulca, yapılanın kalbini kırmadan yapmaktır. Kurban bayramının diğer adı; Dünyada yaşayan tüm Müslüman Âlemi ile aynı manevi duyguyu hissedip paylaşmaktır. Kurban bayramı, sosyal bilincin, adaletin, kardeşliğin, itaatin, ibadetin ve kulluğa şükretmenin adıdır.
Böyle günlerde yoksul kardeşlerimizin hatırı daha çok sorulmalı ve kapısı çalınmalıdır. Yaşadığımız hayat şartları hepimiz için aynı değildir, fakat bizlere bu durumların duyuruluşunun da bir nedeni vardır. Yoksul insanlar bu durumla imtihan olduğu gibi zengin insanlardan onlar vasıtasıyla imtihan olunur. Allah Teâlâ vicdanımızın ölçüsünü böyle günlerde tartar. Bu dünyayı paylaştığımız kardeşlerimiz için de fedakârlık yapıp yapmayacağımız hususunda bizleri sınar. Bu nedenle Kurban Bayramında ki birlik ve beraberlik ruhu bizler için çok önemlidir.
Hayat şartları dünyanın her yeri için aynı değildir, bu sevinç ve coşku, yoksulluğun yaşandığı bir evde her zaman buruktur. Yetim çocuklarımızın sabah elini öpüp camiye gidecek bir babaları, boynuna sarılacak bir anneleri olmaya bilir.
Beşir Derneği olarak bu hassas konuda yürüttüğümüz birçok çalışmalarımız mevcuttur. 14 Ülkede yaşan 1800 yetim için her ay düzenli bağış yardımı yapmaktayız. Kurban ve Ramazan gibi bayramlarda yaşadıkları yerlere giderek onları ziyaret edip bayramlıklarını giydiriyoruz. Yetimlerinde bayram olduğunu hissetmesi için elimizden geleni yapıyoruz.
Geçtiğimiz kurban bayramında Beşir Derneği olarak dünyanın 4 bir yanında 15 ülkeye giderek 2985 yetimi bizzat ziyaret ederek kurban etlerini dağıttık. Bangladeş’te 175 yetim, Çad’da 142 yetim, dünyanın en büyük Müslüman topluluğunun yaşadığı Endonezya ve Afganistan’da 294 yetim, Sri Lanka’da 160 yetimi ziyaret ettik. Hepsini öpüp, koklayıp, bağrımıza bastık. Umduk ki, göz yaşları bir nebzede olsa dinsin. Dünyanın en güzel duygusu bir yetimi, yoksulu, mağduru gözetmektir. Yıllardır yorulmadan bu yolda ilerliyoruz o yüzden bizim için Kurban Bayramının diğer adı, yardımlaşmak ve umuttur!
Benimde çorbada tuzum olsun derseniz www.besir.org.tr adresinden bize ulaşabilir, bağışlarınızı yapabilirsiniz…
- Geri Dön
- Paylaş