Kapat
Google Play üzerinden Beşir Derneği uygulamasını yükleyin Apple Store üzerinden Beşir Derneği uygulamasını yükleyin

Neden Kurban Bayramı Kutlanır?

Değerli Ziyaretçimiz;

Ulaştığınız sayfa içeriği eski tarihli olup güncel bilgiler içermiyor olabilir. Kurban Bağışı ve Organizasyonu proje sayfamıza giderek en güncel bilgileri edinebilirsiniz.

Kurban Bağışı ve Organizasyonu

Neden Kurban Bayramı Kutlanır? 

Kurban Bayramı Müslümanlar tarafından kutlanan ve dayanışma ruhunu güçlendiren bir bayramdır. Sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerindeki Müslümanlarla ortak bir amaç uğruna birlik oluruz. Neden Kurban Bayramı kutlanır?

Dünyanın farklı yerlerinde, farklı Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı kutlamaları için farklı gelenekler uygulanmaktadır. Fakat esasında kutlamaların amaçları arasında bir farklılık olmuyor. Hz. İbrahim ile başlayan Kurban Bayramı geleneği farklı şekillerde olsa da tüm Müslüman ülkelerde aynı amaca hizmet ediyor. 

Hz. İbrahim ve Kurban Bayramı

Hz. İbrahim eşi Sare ile çocuk sahibi olmak istiyordu. Fakat bir türlü çocuk sahibi olamayan Hz. İbrahim bunun için Allah'a dua etti. Kendisi ve eş yaşlıyken hiç beklemedikleri bir şekilde çocukları oldu. Çocuk büyüdüğünde Hz. İbrahim bir rüya gördü. Rüyasında çocuğunu boğazladığını görmüştü. Peygamberlerin rüyaları farklı bir şekilde yorumlandığından dolayı görülen rüya emir olarak kabul edilir.  Daha sonra Hz. İbrahim durumu çocuğu ile paylaştı. Hz. İbrahim Peygamber'in oğlu babasına ona emredilen şeyi yapmasını söyledi. Hz. İbrahim oğlunu Allah için kurban etmeye götürdü fakat bıçak kesmedi. Daha sonra Cebrail bir koç ile yeryüzüne indi. Bu olaydan sonra Zilhicce ayının 10. günü kurban kesme geleneği başlamıştır. Takvimsel farklılıklar olduğundan Zihicce ayının 10. günü her yıl farklı bir tarihe denk gelmektedir. 

Kurban'ın Anlamı 

Neden Kurban Bayramı kutlanır: Kurban kesmek İslam’da Allah için bir şeyleri feda etmek anlamına gelir. Kurban ibadetini yerine getiren kişi Allah rızası için her şeyden vazgeçebileceğini, her şeyi feda edebileceğini göstermiş olur. Kişinin Allah'a teslimiyetini simgeleyen kurban ibadeti Allah ile insan arasındaki bağı güçlendirir. Allah'a adanmışlık ve şükretmek gibi anlamları bulunmaktadır. 

Neden Kurban Bayramı kutlanır: Kurban Bayramı Allah rızası için büyükbaş ve küçükbaş hayvanları kurban etmek anlamına gelse de sevabını artırmak için kesilen kurbanın etinin ihtiyaç sahipleri ile paylaşılması gerekmektedir. Dünyanın her yerinde çocuklarına et alamayan, açlıkla mücadele eden, açlıktan dolayı sağlık sorunları yaşayan, yardıma muhtaç kişiler bulunmaktadır. Kurban Bayramı ile Müslümanlar arasındaki dayanışma ve yardımlaşma artar. Yoksul kişilerin evlerine et girmiş olur. Açlıkla mücadele edenlerin karnı doyar. Bu yüzden kesilen kurban etinin ihtiyaç sahibi dost, komşu, akraba ve başkaları ile paylaşılması önem taşımaktadır. 

Kimler Kurban Kesmelidir?

Neden Kurban Bayramı kutlanır: Hali vakti yerinde olan Müslümanların yardıma muhtaç kişilere kurban eti bağışlaması amacı ile kutlanır. Bu durumda kurban kesmesi gereken kişiler hali vakti yerinde olan Müslümanlar olur. Kurban kesmek için kadın veya erkek cinsiyet ayrımı yapılmaz. Her cinsiyetten durumu yeten Müslüman kurban kesmeli veya kurban eti bağışı yapmalıdır. Kurban kesmek için durumu olmayan kişi başkasından borç alarak kurban ibadetini yerine getiremez. Kişinin durumunu borç almadan kurban kesebilecek kadar iyi olması gerekir. Durumu iyi olan kişi kestiği kurbanın etini ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. 

Hangi Hayvanlar Kurban Edilebilir?

Kurban edilecek hayvanlar İslam dini çerçevesinde belirlenmiştir. Kurban Bayramı’nda Kurban edilecek hayvanlar arasında tavuk, horoz gibi küçükbaş hayvanlar bulunmaz. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurban edilebilecek hayvanlar olarak belirlenmiştir. Bu hayvanların hem dişileri hem de erkekleri kurban edilebilir. 

Kurban edilecek de benim 5 yaşını, sığırın 2 yaşını, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Fakat koyun 1 yaşındaki gibi cüsseli ise en az 6 aylık olması şartıyla kurban edilebilir. Hasta, zayıf, sakat, kesileceği yere yürüyerek gidemeyecek hayvanlar kurban edilemez.